Лидерът на Има такъв народ се обърна към премиера  с

...
Лидерът на Има такъв народ се обърна към премиера  с
Коментари Харесай

Трифонов: Петков еднолично обещава да вдигне ветото за Северна Македония

Лидерът на „ ИТН се обърна към премиера  с пост във фейсбук. В него той декларира, че Кирил Петков от самото начало се е опитвал да заобиколи съдружното съглашение  и  да отхвърли ветото на България за договарянията с РСМ за участие в Европейския съюз  без никакви условия.

„ Искам да ви кажа нещо. Ще го направя както постоянно – намерено, без преиначаване и почтено. Независимо на коя партия симпатизирате, без значение за коя партия сте дали своят вот, без значение дали въобще сте дали своят вот, има нещо, което – като български жители - би трябвало да знаете всички.

Както знаете, преди да се сътвори това държавно управление, четирите партии организирахме договаряния и подписахме съдружно съглашение. В него, в частта “Външна политика ”, всички се съгласихме, че България резервира досегашната си позиция във връзка с Северна Македония. Това значи, че започването на договарянията със Северна Македония за участието им в Европейския съюз ще се случи едвам тогава, когато те стартират да извършват контракта сред двете страни, подписан през 2017 година “, написа Слави Трифонов.

Той е безапелационен, че  премиерът Кирил Петков от самото начало се пробва да заобиколи това съглашение и да отхвърли ветото на България без никакви условия.

„ Той желае до края на юни да стартират договаряния със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази страна. Уточнявам, че това той правеше без да съгласува изказванията и дейностите си освен с дипломатите от Министерство на външните работи, само че и без координиране с съдружните сътрудници, камо ли с Народното събрание. А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и изрично изразена позиция по тази тематика. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента “, показва още водачът на „ ИТН “.

Трифонов също по този начин декларира, че изненадата на дипломатите от Министерство на външните работи, като и на хората от “Има подобен народ ”, когато непознати дипломати е била голяма, че съдружните сътрудници не знаят какво тъкмо е заречен министър-председателят Кирил Петков, в случай, че има още три обединения в ръководещата коалиция.

„ Едва тази седмица непознатите дипломати схванаха, че в обединението няма единно решение по този въпрос.Ние от “Има подобен народ ”, както и аз, като жител на България, считам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достолепие не са за обмен. Правата на българите в Северна Македония – също. Историческата памет и истина – не са за обмен. Така считам аз. Надявам се, че по този начин мислите и вие. Просто сме българи. Затова ние от “Има подобен народ ”, няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на мрачно повдигане на ветото пред Северна Македония.

И още нещо. Днес с учудване разбрах, че Кирил Петков си е разрешил да направи извънредно нецензурна, груба и невъзпитана подготовка в персонален проект към господин Любомир Каримански, претендент за шеф на Българска народна банка. От почитание към вас няма да изтъквам точните му думи. Искам единствено да му припомня, че изборът за началник на Българска народна банка е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет.

Уважаеми българи и уважаеми сътрудници от обединението, която ръководи сега България, времената са такива, че моментът не е подобаващ нито за нови избори, нито за нови разтърсвания. Затова откровено се надявам, че министър-председателят ще ревизира отношението си и към Северна Македония, и към избора за началник на Българска народна банка. Защото това са въпроси, които касаят освен ръководещата коалиция, а всички българи “, показва Трифонов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР